"Ce faci, te face."
(Arhim. Teofil Părăian)

Menu

acasaACASA

 

Ce mai puteţi face la Oraviţa ?


Judeţul Caraş-Severin este puţin cunoscut de amatorii de turism naţional. Pe vremuri, Crivaia, Cheile Nerei, sau cele ale Caraşului erau destinaţiile preferate ale localnicilor dornici de drumeţii montane de o zi, două, sau de o ieşire cu cortul între prieteni.
Astăzi, românii care au bani preferă să plece în lume ; cei care n-au, nu se mai gândesc că o excursie « pe Chei », printre cascade, copaci de zeci de feluri, luminişuri numai bune de picnic, poate fi o ieşire pe care cu siguranţă copiii o vor aprecia mai mult decât o noapte la un « all inclusive ».
Ceva mai jos de chei, veţi descoperi în clisura Dunarii una dintre cele mai spectaculoase regiuni din ţară, unde între pescuit, excursii cu barca pe Dunăre, scăldat, veţi uita de telefonul mobil, agitaţie citadină şi alte tare ale societăţii moderne ale cărei victime suntem.
Nu ezitaţi aşadar să descoperiţi sudul judeţului Caraş, cu Cheile Nerei si cu Dunărea dintre Baziaş si Orşova ! Festivalul din august de la Oraviţa, ajuns astăzi la cea de-a patra ediţie, este ocazia  perfectă pentru a vă alcătui o minivacanţă mai mult decat plăcută, îmbinând drumeţiile montane cu seri de muzică bună, într-un teatru despre care puţini stiu că este primul din ţara noastră.
Ca aşezare urbană, Oraviţa nu îţi spune mare lucru, fiind un orăşel prăfuit şi aproape pustiu, semn al unei decăderi abrupte a oricărei rămăşite economice din zonă. Totuşi, dacă ştii să priveşti cu atenţie, îţi dai seama cât de glorios a fost acest oraş odinioară…

Aici puteţi vedea prima gară de pe teritoriul României, precum şi cea mai veche farmacie minieră de la noi… cât despre Teatrul din Oraviţa, acesta este cel mai vechi teatru de pe teritoriul României, fiind construit în 1816 după macheta Burgtheater-ului din Viena şi inaugurat chiar de împăratul Austriei, ca semn al atenţiei deosebite acordate de austro-ungari dezvoltării acestei zone miniere, nu doar pe plan economic, ci şi pe plan cultural…
Şi dacă vă pregătiţi deja de plecare, iată câteva link-uri utile :


www.cheilenerei-beusnita.ro
http://nera.exploratorii.ro
www.infocheilenerei.ro
www.turistic.ro/romania/cheile-nerei

www.cheilenerei.ro
www.cheilenerei-pensiuneadora.ro
www.gernik.ro